Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Proglaena prva nezavisna drava u Africi - 26.07.1847.
Liberija je drava u zapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana. Godine 1847. postala je neovisna, a tijekom devetnaestog stoljea u nju je preseljeno oko 13.000 bivih robova. Doseljenici su ostali odvojeni od veinskog domaeg stanovnitva, zadravi vlast i privilegiran poloaj u zemlji. Njihova vladavina okonana je 1980. dravnim udarom kojim je zapoelo razdoblje nestabilnosti u politikom ivotu zbog sukoba veih etnikih skupina za dominaciju.
clanak
"Sve ili nita" dan
Sve ili nita dan je dan koji bi trebali ivjeti kao da nam je posljednji. Uinite neto to nikada prije niste uinili ili ste oduvijek eljeli raditi. Pjevajte u javnosti, nauite svirati instrument ili prihvatite priliku da neto promijenite. Sigurno ste ve uli za izraz, "Danas je prvi dan ostatka vaeg ivota?". Ovo je dan kada bi trebali dati sve od sebe ili se uope ne potruditi. To je dan kada bi konano trebali riskirati i uiniti neto to ste oduvijek eljeli uiniti, ali niste. ak i ako sve poe krivo ili zavri neuspjeno - barem ste pokuali! To je dan koji ivite kao da vam je posljednji.
clanak
AMONIJAK KAO GORIVO
"U zemljama, u kojima nema mineralnoga ulja (nafte), bili su prisiljeni strunjaci traiti drugi materijal za pogon motora. Pravili su se pokusi s raznim surogatima za benzin, dolo je pae i do sintetskoga benzina i do drugih sintetskih tekuih goriva. U Nizozemskoj poeli su pae upotrebljavati plinoviti amonijak za pogon nekih vozila."
Autor0000010585
ALDOUS HUXLEY
Aldous Leonard Huxley (Godalming, 26. srpnja 1894. - Los Angeles, 22. studenog 1963.), engleski knjievnik. Djelovao je kao novinar, kazalini, likovni i glazbeni kritiar. Sedam godina boravio je u Italiji, a 1926. putuje oko svijeta. Od 1937. boravio u Kaliforniji. Javio se misaonom lirikom s jakim pesimistikim tonovima. U prvom razdoblju svojeg stvaranja prosvjeduje protiv ivotne besmislenosti, a u drugom razdoblju sve se vie javlja mistina aura te se odaje studiju istonjake i zapadnjake mistike. Pod kraj ivota uivao je halucinogene i opisivao njihov uinak. Prvi put uzima meskalin 1953. ak je na samrti zamolio da mu se da doza LSD-a. Svoja iskustva s halucinogenim drogama, koja je pomno pratio tako to je biljeio doivljaje i snimao razgovore pod opijatima na diktafon, objavljuje u knjizi Vrata percepcije (1954.) i u eseju Raj i Pakao (1956.).
Autor0000012823
MICK JAGGER
Sir Michael Phillip Mick Jagger (Dartford, Kent, 26. srpnja 1943.) je engleski rock glazbenik, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen. Najvie je poznat kao pjeva i jedan od osnivaa rock sastava The Rolling Stones. Jagger je stekao novinarsku ozloglaenost zbog priznanja o konzumiranju droga i ljubavnih angamana, te je esto prikazivan kao kontrakulturna osoba. Kasnih 1960-tih Jagger je poeo glumiti u filmovima ( poevi sa filmovima Performance i Ned Kelly). 1985 godine , Jagger objavljuje svoj prvi solo album, Shes the Boss, i imenovan je vitezom 2003. Rane 2009, pridruio se eklektinoj supergrupi SuperHeavy. Jaggerova karijera razvijala se preko 50 godina. Za njegov stil nastupa kae se da je otvorio spolne definicije muevnosti i tako postavio temelje samostalnog ponovnog izuma i seksualne plastinosti koje su danas integralni dio dananje kulture mladei. Allmusic je opisao Jaggera kao jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih frontmena u povijesti rock & rolla. Njegov karakteristian glas i izvedba, zajedno uz Keith Richardov stil sviranja postali su zatitni znak Rolling Stonesa kroz itavu karijeru benda.